Σε φθηνότερες τιμές έως και 20%, σε σχέση με τη λιανική αγορά, θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους από την Κεντρική Αγορά Αθηνών.
Μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών την περίοδο των Χριστουγέννων και με αφορμή το «κίνημα της πατάτας» ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ο Οργανισμός παρέχει τιμές φθηνότερες από αυτές που βρίσκουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές οι καταναλωτές.
Σήμερα στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περίπου τις 500 επιχειρήσεις και 3- 4 συνεταιρισμοί. Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.
Κρίσιμο σημείο στον καθορισμό της τελικής τιμής ενός προϊόντος, όπως υποστήριξαν παράγοντες της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το κόστος της φορτοεκφόρτωσης.
Ειδικότερα, το κόστος του φορτοεκφορτωτή επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος κατά 15- 20%. Για παράδειγμα για ένα κιλό πατάτες η επιβάρυνση είναι 5 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα 20 λεπτά έφθασε το κόστος στο καρπούζι όταν η τιμή παραγωγού ήταν 8 λεπτά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 επαγγελμάτων που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.
Η εκτίμηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του υπουργείου, σχετικά με τα σχόλια που γίνονται ότι το κίνημα της πατάτας θα επεκταθεί και σε άλλα νωπά προϊόντα ή ακόμη και στα κρέατα εν όψει του Πάσχα, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών- πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους εμπόρους αλλά και σε σχέση με έξι μήνες πριν.
Η πτώση των τιμών κατά 30% αποδίδεται από τον ίδιο από την πτώση της κατανάλωσης κατά αντίστοιχο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά το κίνημα της πατάτας ο κ. Μόσχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Κίνημα Ανάγκης» αφού οι παραγωγοί, προκειμένου να μην πετάξουν τις αδιάθετες ποσότητες, αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω του κόστους παραγωγής.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σας Ευχαριστούμε