Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Free Press και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις. Tηλ. 6981505834 e-mail: freepress_news@yahoo.gr

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Στη φυλακή οι νταήδες



Βαρύτατες είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Νίκο Βαγγελάτο, ιδιοκτήτη καλλιέργειας φράουλας στη Μανωλάδα, και τους τρεις επιστάτες του που πυροβόλησαν την Τετάρτη μετανάστες - εργάτες γης οι οποίοι ζήτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα έξι μηνών.

Εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν ομόφωνα την προφυλάκιση των κατηγορουμένων. Για τους τρεις επιστάτες έχουν ασκηθεί εναντίον τους ποινικές διώξεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης - και τα δύο αδικήματα κατά συρροή και κατά συναυτουργία - καθώς επίσης για εμπορία ανθρώπων κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία. Ο Νίκος Βαγγελάτος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας και τις σωματικές βλάβες, όπως και της εμπορίας ανθρώπων.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο συνήγορος ενός εκ των επιστατών δήλωσε ότι ο πελάτης του αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και υποστήριξε ότι οι μετανάστες ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά. Ο δικηγόρος των άλλων δύο υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να προκληθεί ζημιά. Ανέφερε ακόμη ότι δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών, δήλωση που σύμφωνα με νομικούς κύκλους δείχνει προς την πλευρά του 57χρονου ιδιοκτήτη.

Τόσο οι τρεις επιστάτες, όσο και ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας, μετά την απολογία τους στον ανακριτή θα οδηγηθούν σε σωφρονιστικό κατάστημα. Σημειώνεται ότι ο Ν. Βαγγελάτος εμφανίστηκε σήμερα το μεσημέρι στον ανακριτή, αφού πρώτα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Πύργου, όπου εισήχθη μετά τα γεγονότα. 

Μετά την απόφαση, η μητέρα των δυο αδερφών ξέσπασε κατά του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας λέγοντας του: «Μου έφαγες τα παιδιά», ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους που κάλυψαν το ρεπορτάζ, φτύνοντας τις κάμερες και λέγοντας: «Εσείς μας βάζετε στην φυλακή». 

Η απολογία των τριών επιστατών διήρκησε επτά περίπου ώρες, ενώ η απολογία του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας ήταν διάρκειας περίπου τριών ωρών.

Παρέμβαση Τέντε

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, μετά την αιματηρή επίθεση σε βάρος των αλλοδαπών εργαζομένων στις καλλιέργειες φράουλας της Μανωλάδας, παρενέβη δίνοντας εντολή να τεθούν υπό καθεστώς δικαστικής προστασίας. Ο κ. Τέντες παράλληλα ζήτησε να χαρακτηριστούν με πράξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αμαλιάδας «θύματα εμπορίας ανθρώπων» οι 35 μετανάστεςοι οποίοι δέχθηκαν τους πυροβολισμούς επειδή διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους από τη συγκομιδή της φράουλας,  τα οποία δεν είχαν πληρωθεί επί έξι μήνες. Ο χαρακτηρισμός αυτός θα προσφέρει δικαστική προστασία στους 35 αλλοδαπούς, αλλά και θα εμποδίσει την απέλασή τους, η οποία θα απαγορευτεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 

Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό του καλεί τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλη της χώρας σε επαγρύπνηση για περιπτώσεις εκμετάλλευσης ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ..

Οι εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Τέντε θα πρέπει να δείχνουν την «προσήκουσα αυστηρότητα» για φαινόμενα που παραβιάζουν βασικές συνταγματικές αρχές. Μεταξύ αυτών είναι η κακομεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών (για την οποία μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις), η παράβαση πλειάδας κανόνων του εργατικού δικαίου, ιδίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών εργαζομένων, αλλά και ημεδαπών μισθωτών και η μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία, τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και την συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη. 

Για το λόγο αυτό ο κ. Τέντες ζητεί να ενημερώνεται ανά τρίμηνο από τις κατά τόπους Εισαγγελίες για μη εφαρμογή της νομοθεσίας (εργατικής, ποινικής, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστούμε