Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τους τηλεφωνικούς αριθμούς της Free Press και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις. Tηλ. 6981505834 e-mail: freepress_news@yahoo.gr

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Λευτέρης Στυλιανέλλης: Ηθοποιός,σκηνοθέτης αγαπημένων μουσικών video clip

Σκηνοθέτης βιντεοκλίπ, δημιουργός ταινιών , σταθερός εραστής της Αθήνας, ο Λευτέρης Στυλιανέλλης μας συστήνεται και μας ξεναγεί στον προσωπικό του χωροχρόνο όπου κυρίαρχη θέση έχουν η φαντασία και η δημιουργικότητα.
Είναι από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που έχουν επιλέξει να κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν, αθόρυβα, διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Οι φανατικοί οπαδοί της ελληνικής μουσικής έχουν σίγουρα δει το όνομά του να φιγουράρει σε εξαιρετικά βιντεοκλίπ ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς είναι αδύνατον να μην ανατρέξεις στο όνομα του σκηνοθέτη όταν πέσεις πάνω στη δουλειά του.
Αναζητήσαμε τον ταλαντούχο Λευτέρη Στυλιανέλλη για να μας μιλήσει για τη δουλειά του, τις συνεργασίες του,  αλλά κυρίως για την απόπειρά του στον χώρο του κινηματογράφου μέσα από την καινούρια του ταινία , “Razor Edge”.
Πότε κόλλησες το μικρόβιο της σκηνοθεσίας;

Το κόλλησα σε πολύ μικρή ηλικία. Όταν ήμουν στο δημοτικό ακόμα διοργανώναμε διάφορες "θεατρικές" παραστάσεις με τους φίλους μου στη γειτονιά που μεγάλωσα, φτιάχναμε τα σκηνικά μόνοι μας, διανέμαμε τους ρόλους κλπ. Μετά στο γυμνάσιο δανειζόμουν μια βιντεοκάμερα και τραβούσα μικρά βιντεάκια και ιστορίες με τους φίλους μου. Ήξερα ότι είναι κάτι που μου αρέσει πολύ αλλά δεν είχε περάσει στο μυαλό μου πως στο μέλλον μπορεί να ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό.
Με ποιον θα ήθελες να συνεργαστείς;
Με τον Γιάννη Πλούταρχο που είναι κι η μεγάλη μου αδυναμία, και με την κυρία Άννα Βίσση.
Μέσα από τα video clip σου μας μεταφέρεις εξαιρετικές εικόνες  που πολλοί αγνοούμε. Πώς τα καταφέρνεις; Είσαι εσύ αυτός που ψάχνει τον χώρο των γυρισμάτων ή έχεις άλλους να τρέχουν για σένα;

Αρχικά έχω την ιδέα για το μέρος των γυρισμάτων. Έπειτα μιλάω με τον υπεύθυνο παραγωγής και ψάχνουμε μαζί, ρωτάμε ανθρώπους, ψάχνουμε στο internet, βγαίνουμε έξω και γυρνάμε όλη την Αττική (ή και εκτός νομού) προσπαθώντας να βρούμε ακριβώς αυτό που θέλουμε. Η Ελλάδα έχει σχεδόν ότι θες για γύρισμα, ιδιαίτερα σε φυσικά τοπία. Απλά θέλει αρκετό ψάξιμο

Από πού αντλείς έμπνευση για τη δημιουργία των video clip;

Από την καθημερινότητα, τον κινηματογράφο και από προσωπικές εμπειρίες.

Θέλεις να μας περιγράψεις μία τυπική ημέρα γυρισμάτων;

Θα ξυπνήσω αρκετά πρωί, θα συναντηθούμε στο σημείο συνάντησης και θα αρχίσουμε να στήνουμε το χώρο και τα φώτα, να κοιτάμε τα πλάνα που έχω ετοιμάσει κλπ. Αφού έρθει ο καλλιτέχνης, περιμένουμε να ετοιμαστεί και του εξηγώ τη σκηνή, τι πρέπει να κάνει κλπ. Έτσι ξεκινάμε το γύρισμα. Γύρω στο μεσημέρι κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και τελειώνουμε το γύρισμα συνήθως το βράδυ.

Υπάρχουν κάποιοι άλλοι σκηνοθέτες ή ξένοι καλλιτέχνες που σε έχουν επηρεάσει;

Όσον αφορά στα clips μου αρέσουν πολύ οι δουλειές του Jared Leto και του Tony Truand. Όσον αφορά στις ταινίες, Darren Aronofsky, Tim Burton και Sam Mendes.

Ποιο βιντεοκλίπ είδες και είπες ότι θα ήθελες να το είχες σκηνοθετήσει εσύ;

Πολλά! Αυτά που μπορώ να σκεφτώ τώρα είναι από ξένα το Hurricane των 30 seconds to Mars και από ελληνικά το Όλα τα σ αγαπώ  του Νότη Σφακιανάκη.

Πόσες μέρες δουλειάς απαιτούνται για ένα τετράλεπτο βιντεοκλίπ;

Το στάδιο προ-παραγωγής (σενάριο, location scouting κλπ) από 3 μέρες μέχρι 2 εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση. Για το γύρισμα συνήθως 1. Το post production μου παίρνει περίπου μια εβδομάδα.
Εσύ τις δικές σου χίμαιρες πώς τις αντιμετωπίζεις; Είναι η δουλειά σου ένας τρόπος;

Μέσα από τη δουλειά μου έχω την ευκαιρία να εκφράζομαι και να οπτικοποποιώ εικόνες, σκέψεις και ανησυχίες.

Πόσο διαφορετική είναι η δουλειά μεταξύ clip και ταινίας; Αυτή η δεύτερη απόπειρά σου σημαίνει ότι θα βουτήξεις πιο βαθιά στον κόσμο των ταινιών μικρού μήκους?

Δεν διαφέρουν πολύ όσον αφορά στον τρόπο εκτέλεσης. Κάποια video clips-κυρίως ξένα-μπορείς να πεις ότι είναι σαν ταινίες μικρού μήκους. Ωστόσο, στην περίπτωση της ταινίας θα έλεγα πως οι απαιτήσεις είναι συνήθως περισσότερες στο κομμάτι της προετοιμασίας, του post-production αλλά και των συντελεστών φυσικά. Θέλω πολύ να "βουτήξω" όπως λες πιο βαθιά στο χώρο των ταινιών και του ανεξάρτητου σινεμά. Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη μου αγάπη οπότε θα το κυνηγήσω όσο μπορώ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;
Προς το παρόν ετοιμάζω το  επόμενο video clip του Νίκου Γεραλή και ταυτόχρονα τρέχω κάποια άλλα projects .

Ευχαριστούμε πολύ τον Λευτέρη  για τον χρόνο του αλλά και τις υπέροχες δημιουργίες του. Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σας Ευχαριστούμε